Tort 3 smaki

Taki tort wykonałam w sierpniu na 80 urodziny Babci. Goście zadowoleni, Jubilatka także 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Biszkopt:

10 jajek

2/3 szkl cukru

1 1/2 szkl mąki pszennej

Masy:

750 g serka mascarpone

850 g śmietanki kremówki

3/4 szkl cukru pudru

skórka z jednej cytryny

250 g malin

1 łyżka żelatyny

1 tabliczka białej czekolady

Ozdoba:

róże

 

Sposób przygotowania:

1.Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Gdy piana będzie gęsta dodajemy partiami cukier cały czas ubijając. Następnie cały czas miksując dodawaj żółtka. Dodaj mąkę i wymieszaj całość

2.Ciasto wlej do tortownicy(śr 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st ( góra-dół) około 40 minut. Ciasto przekrój wzdłuż na 4 blaty.

3. Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę ubij. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Następnie stopniowo dodawaj serek mascarpone. Krem podziel na 4 cześci .

4. Białą czekolade rozpuść w kąpieli wodnej. Ostudź i dodaj do jednej cześci masy. Wymieszaj. Włóż do lodówki

5. Żelatyne zalej zimną wodą – około 5 łyżkami . Nastpnie rozpuść ją w kąpieli wodnej. Maliny umyj, osusz i zmiksuj w blenderze, dodaj rozpuszczoną żelatyne i odstaw do zastygniecia. Gdy maliny zaczną teżeć dodaj je do jednej cześci masy i wymieszaj , schowaj do lodówki

6. Skórke z cytryny zetrzyj na tarce, dodaj do jednej cześci masy i wymieszaj. schowaj do lodówki.

7. Układamy tort: biszkopt – moczymy wodą, masa cytrynowa, biszkopt – moczymy wodą, masa malinowa, biszkopt- moczymy wodą, masa z białą czekoladą, biszkopt. Wkładamy do lodówki. Ostatnią cześcią masy dekorujemy tort. Kwiaty róż odcinamy zostawiając około 2 cm łodyszki. Łodyszki moczymy w rozpuszczonej czekoladzie. Gdy ostygnie wkładamy w tort

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *