Taki tort wykonałam w sierpniu na 80 urodziny Babci. Goście zadowoleni, Jubilatka także 🙂
Składniki:
Biszkopt:
10 jajek
2/3 szkl cukru
1 1/2 szkl mąki pszennej
Masy:
750 g serka mascarpone
850 g śmietanki kremówki
3/4 szkl cukru pudru
skórka z jednej cytryny
250 g malin
1 łyżka żelatyny
1 tabliczka białej czekolady
Ozdoba:
róże
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Gdy piana będzie gęsta dodajemy partiami cukier cały czas ubijając. Następnie cały czas miksując dodawaj żółtka. Dodaj mąkę i wymieszaj całość
2.Ciasto wlej do tortownicy(śr 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st ( góra-dół) około 40 minut. Ciasto przekrój wzdłuż na 4 blaty.
3. Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę ubij. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Następnie stopniowo dodawaj serek mascarpone. Krem podziel na 4 cześci .
4. Białą czekolade rozpuść w kąpieli wodnej. Ostudź i dodaj do jednej cześci masy. Wymieszaj. Włóż do lodówki
5. Żelatyne zalej zimną wodą – około 5 łyżkami . Nastpnie rozpuść ją w kąpieli wodnej. Maliny umyj, osusz i zmiksuj w blenderze, dodaj rozpuszczoną żelatyne i odstaw do zastygniecia. Gdy maliny zaczną teżeć dodaj je do jednej cześci masy i wymieszaj , schowaj do lodówki
6. Skórke z cytryny zetrzyj na tarce, dodaj do jednej cześci masy i wymieszaj. schowaj do lodówki.
7. Układamy tort: biszkopt – moczymy wodą, masa cytrynowa, biszkopt – moczymy wodą, masa malinowa, biszkopt- moczymy wodą, masa z białą czekoladą, biszkopt. Wkładamy do lodówki. Ostatnią cześcią masy dekorujemy tort. Kwiaty róż odcinamy zostawiając około 2 cm łodyszki. Łodyszki moczymy w rozpuszczonej czekoladzie. Gdy ostygnie wkładamy w tort