Bez nazwy-13Jak sama nazwa wskazuje danie z kuchni żydowskiej. Tatar żydowski podajemy na kanapki. Ja osobiście nie przepadam za wątróbką jednak ten tatar bardzo mi posmakował i z chęcią go zajada

 

 

 

 

 

Składniki:

600 g wątróbki drobiowej
2 kwaśne jabłka
6 jaj na twardo
2 średniej wielkości cebule
4 ząbki czosnku
ok 2-3 łyżek smalcu gęsiego
szczypta majeranku , soli i pieprzu

 

Sposób przygotowania:

1._DSC5108
 

 

 

 

 

 

 

 

Wątróbkę oczyścić i obsuszyć . Obsmażyć ją ze wszystkich stron do zarumienienia na smalcu.

2._DSC5105
 

 

 

 

 

 

 

 

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę

3._DSC5106
 

 

 

 

 

 

 

 

Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę

4._DSC5109
 

 

 

 

 

 

 

 

Do wątróbki dodajemy cebulę oraz jabłko. Oraz rozgnieciony z solą czosnek i majeranek. Całość dusimy pod przykryciem około 15 minut.

5._DSC5110
 

 

 

 

 

 

 

 

Po tym czasie całość przekładamy do miski. Wątróbkę siekamy nożem bądź zgniatamy widelcem. Dodajemy obrane i posiekane jajka i mieszamy. Podajemy na kanapach.

 

 

Bez nazwy-13 Bez nazwy-1 Bez nazwy-12