Tarta z wątróbką i ziemniakami

Zainspirowana przesympatycznym Tomaszem Jakubiakiem stworzyłam tą oto tartę 🙂 kilka dni temu oglądałam program Pana Jakubiaka gdzie przygotowywał tartę z wątróbką. Niestety mój telewizor czasami płata figle i gdy Pan Jakubiak przygotowywał już tartę do pieczenia – wyłączył się 😀 a że jestem ostatnio zabiegana nie miałam czasu na poszukiwanie przepisu na internecie. Więc musiałam mooocno improwizować i wiecie co? Wyszło przepysznie ! Wątróbka jest niezwykle aksamitna w smaku. Nawet mój Fifi zjadł kawał tarty – choć za wątróbką nie przepada 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Ciasto:

300 g mąki

200 g masła

1 jajko

Farsz:

4 łyżki posiekanej natki pietruszki

500 g wątróbki drobiowej

3 czerwone cebule

1 spory ziemniak

sól, pieprz

masło do smażenia około 2 łyżki

Sos:

200 ml śmietanki kremówki

1 czubata łyżka musztardy kremskiej

 

 

Sposób przygotowania:

1.Na stolnicę wysyp mąkę dodaj masło i jajko. Posiekaj wszystko nożem a następnie wyrób ciasto. Rozwałkuj i ułóż na blaszce do tart. Blaszkę z ciastem włóż do zamrażalki bądź lodówki

2. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy na patelnie z roztopionym masłem, przesmażamy około 7 minut. Dodajemy wątróbkę i natkę i przesmażamy mieszając od czasu do czasu przez 10 minut

3.Ziemniaka obieramy , i za pomocą obieraczki kroimy cieniutkie plasterki

4.Wątróbkę kroimy w mniejsze kawałki i wraz z cebulą przekłądamy na ciasto. Na wątróbce układamy plasterki ziemniaka

5.Do śmietanki dodajemy musztardę i przyprawy – sól i pieprz. Mieszamy. Sosem polewamy tarte

6. Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 40 minut

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *