Tarta z dodatkiem masy z serka mascarpone, z galaretką z jabłek i z dodatkiem borówek. „Bo prostota jest najsmaczniejsza” <3
Składniki:
Ciasto
2 szkl mąki
125 g masła
1/3 szkl cukru
2 jajka
Masa :
250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki kremówki
3 łyżki cukru
Masa jabłkowa :
0,5 kg jabłek
1 galaretka ( u mnie rubinowa)
Dodatkowo:
borówki amerykańskie
cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Ciasto : Do miski dodaj mąkę , jajka, cukier, oraz masło. Wyrabiaj ciasto aż będzię odchodziło od rąk
- 2. Formę do tarty wyłóż ciastem. Ponakłuwaj je widelcem. Wstaw do zamrażalki na ok. 30 min
- 3. Po tym czasie podpiecz ciasto w 180 stopniach prze około 30-40 min.
4. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, wykrywamy gniazda nasienne. Jabłka ścieramy na tarce.
5. Jabłka smażymy na suchej patelni około 10 minut. Nastepnie wsypujemy galaretke i mieszamy i smażymy przez kolejne 3 minuty.
6. Śmietanke ubijamy na sztywno , pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Śmietanke mieszamy z serkiem.
7. Na wystudzony placek wykładamy mase z serka, zimną mase z jabłek i posypujemy borówkami. Nastepnie posypujemy cukrem pudrem