Tarta z jabłkiem i borówką

Tarta z dodatkiem masy z serka mascarpone, z galaretką z jabłek i z dodatkiem borówek. „Bo prostota jest najsmaczniejsza” <3

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Ciasto
2 szkl mąki
125 g masła
1/3 szkl cukru
2 jajka

Masa :

250 g serka mascarpone

250 ml śmietanki kremówki

3 łyżki cukru

Masa jabłkowa :

0,5 kg jabłek

1 galaretka ( u mnie rubinowa)

Dodatkowo:

borówki amerykańskie

cukier puder

 

Sposób przygotowania:

1. Ciasto : Do miski dodaj mąkę , jajka, cukier, oraz masło. Wyrabiaj ciasto aż będzię odchodziło od rąk

2. Formę do tarty wyłóż ciastem. Ponakłuwaj je widelcem. Wstaw do zamrażalki na ok. 30 min
3. Po tym czasie podpiecz ciasto w 180 stopniach prze około 30-40 min.

4. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, wykrywamy gniazda nasienne. Jabłka ścieramy na tarce.

5. Jabłka smażymy na suchej patelni około 10 minut. Nastepnie wsypujemy galaretke i mieszamy i smażymy przez kolejne 3 minuty.

6. Śmietanke ubijamy na sztywno , pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Śmietanke mieszamy z serkiem.

7. Na wystudzony placek wykładamy mase z serka, zimną mase z jabłek i posypujemy borówkami. Nastepnie posypujemy cukrem pudrem

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *