Tarta budyniowa z porzeczkami

Pyszna i prosta tarta z kremem budyniowym z czerwoną porzeczką. Ciasto jest niezwykle szybkie w przygotowaniu – ale nieziemsko smaczne ponieważ dopełnieniem tarty jest kwaśna czerwona porzeczka.

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Ciasto
2 szkl mąki
125 g masła
1/3 szkl cukru
2 jajka

Masa:

1 budyń śmietankowy

400 ml mleka

4 łyżki cukru

200 g margaryny

Dodatkowo:

400 g czerwonej porzeczki

 

Sposób przygotowania:

1.
Do miski dodaj mąkę , jajka, cukier, oraz masło. Wyrabiaj ciasto aż będzię odchodziło od rąk
2.
Formę do tarty wyłóż ciastem. Ponakłuwaj je widelcem. Wstaw do zamrażalki na ok. 30 min
3.
Po tym czasie podpiecz ciasto w 180 stopniach prze około 30-40 min.
4. Krem: Zagotować 300 ml mleka z cukrem. Do pozostałego mleka dodać proszek budyniowy i wymieszać go. Dodać go do gotującego mleka i całość mieszać aż do zgęstnienia budyniu. Ostudzić

5. 

Masło zmiksować . Dodawać do niego stopniowo dobrze ostudzony budyń. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką do rozetek.

6.

 Porzeczki obrać z szypułek , umyć i osuszyć

7. 

Spód do tarty wypełnij masą budyniową za pomocą szprycy. Całość udekoruj sporą ilością porzeczki

2 thoughts on “Tarta budyniowa z porzeczkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *