Świąteczne babeczki kakaowe z kremem czekolaodwym

Świąteczna wersja babeczek kakaowych nadziewanych kremem czekoladowym. Upiekłam je specjalnie z okazji Mikołaja organizowanego w przedszkolu mojego Filipka 🙂 Dziękuje w imieniu swoim i dzieci Kasi za piękne papilotki i ozdoby do babeczek 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

2 i 1/2 szkl mąki

2 i 2/3 szkl cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szkl mleka

250 g masła

4 łyżki kakao

4 jajka

Dodatkowo:

krem czekoladowy

 

Sposób przygotowania:

1. Do mleka dodaj margarynę, cukier oraz kakao. Zagotuj, mieszając od czasu do czasu do momentu, aż cukier i margaryna się rozpuszczą. Ostudź

2. Dwa jajka i dwa żółtka zmiksuj na puszystą masę, a następnie cały czas miksując dolewaj masę kakaową. Dodaj przesianą mąkę oraz proszek , wymieszaj. Dwa białka ubij na sztywną masę . Dodaj do masy i delikatnie wymieszaj

3. foremki do muffinek wypełnił papilotkami. Do każdej papilotki wlej ciasto do 2/3 wysokości

4. Piecz ok 15 minut w 200 stopniach (góra-dół)

5. Krem przełóż do szprycy z tylką do nadziewania. I nadziej nim babeczki. Posyp delikatnie cukrem pudrem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *