Świąteczna wersja babeczek kakaowych nadziewanych kremem czekoladowym. Upiekłam je specjalnie z okazji Mikołaja organizowanego w przedszkolu mojego Filipka 🙂 Dziękuje w imieniu swoim i dzieci Kasi za piękne papilotki i ozdoby do babeczek 🙂
Składniki:
2 i 1/2 szkl mąki
2 i 2/3 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl mleka
250 g masła
4 łyżki kakao
4 jajka
Dodatkowo:
krem czekoladowy
Sposób przygotowania:
1. Do mleka dodaj margarynę, cukier oraz kakao. Zagotuj, mieszając od czasu do czasu do momentu, aż cukier i margaryna się rozpuszczą. Ostudź
2. Dwa jajka i dwa żółtka zmiksuj na puszystą masę, a następnie cały czas miksując dolewaj masę kakaową. Dodaj przesianą mąkę oraz proszek , wymieszaj. Dwa białka ubij na sztywną masę . Dodaj do masy i delikatnie wymieszaj
3. foremki do muffinek wypełnił papilotkami. Do każdej papilotki wlej ciasto do 2/3 wysokości
4. Piecz ok 15 minut w 200 stopniach (góra-dół)
5. Krem przełóż do szprycy z tylką do nadziewania. I nadziej nim babeczki. Posyp delikatnie cukrem pudrem.