Surówka z gotowanej czerwonej kapusty

Taką surówkę przygotowywała moja babcia jak i mama . Teraz i ja ją przygotowuję dla moich mężczyzn jak i gości. Surówka jest smaczna i pomijając gotowanie kapusty – szybko się ją przygotowuje. Wystarcz tylko kapusta, cebula i ogórek kiszony 😉

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

1 średniej wielkości główka czerwonej kapusty

500 g ogórków kiszonych

1 średnia cebula

sól, pieprz

2 łyżki oleju rzepakowego

 

Sposób przygotowania:

1. Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą i szatkujemy. Kapustę wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, solimy. Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut od momentu zagotowania.

2. Kapustę odcedzamy. Ogórka kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Dodajemy do kapusty.

3. Do kapusty z ogórkiem i cebulą dodajemy oleju i doprawiamy do smaku. Mieszamy. Odstawiamy na 20 minut by smaki się połączyły.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *