Sos „po niedzielny”

Dlaczego „po niedzielny „? Ponieważ jest przygotowany na bazie mięsa z niedzielnego rosołku – u mnie najczęściej jest to wielkie skrzydło z indyka. Dodałam do niego cebule, pomidorki i powstał świetny sos. Wypróbujcie sami !!

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

mięso z rosołu – u mnie skrzydło z indyka

2 cebule

1 puszka pokrojonych pomidorów

5 łyżeczek przecieru pomidorowego

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

1 łyżeczka płatków papryki mix

1 łyżeczka bazylii

1 łyżeczka oregano

1/3 łyżeczki pieprzu

1/2 – 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej

 

Sposób przygotowania:

1. Z mięsa z rosołu ściągamy skórę. Mięso oddzielamy od kości. Mięso kroimy na małe kawałki

2. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżi oleju i 1 łyżke masła. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy do momentu zeszklenia.

3. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso i smazymy około 7 minut. Dodajemy pomidory , przecier i przyprawy. Całość mieszamy, zmniejszamy gaz i dusimy około 15 minut – ewentualnie podlewamy wodą.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *