W moim mieście jest wiele piekarni – jednak nie znalazłam w nich smacznego pieczywa – zawsze mam jakieś „ale”… Dlatego staram się piec własne pieczywo. Ostatnio upiekłam bardzo puszyste bułeczki śniadaniowe. Jak to zrobić by bułeczki były puszyste ? To proste – dobry przepis i dobrej jakości mąką – u mnie niezawodna Mąką Szymanowska Polskie Młyny. Moi mężczyźni zajadali się bułeczkami aż im się uszy trzęsły . A dlaczego lubie jeszcze piec domowe pieczywo? Bo to wspaniała okazja do spędzenia czasu z Filipem <3
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej Polskie Młyny
1 op suchych drożdży
1 ½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła
Dodatkowo:
Pestki dyn Bio Polskie Młyny
Sposób przygotowania:
- Do miski dodajemy wszystkie składniki, dodajemy ¾ szkl letniej wody i całość wyrabiamy aż ciasto będzie odstawać od miski. Odstawiamy na 10 minut
- Po upływie czasu ponownie wyrabiamy ciasto przez około 7 minut by było elastyczne.przekładamy do miski wysmarowanej olejem . Miskę z ciastem przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę by ciasto podwoiło swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasta dzielimy na 12 części z których formujemy kulki które lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
- Po tym czasie bułeczki smarujemy wodą i posypujemy pestkami Dyni Bio Polskie młyny.Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni ( góra – dół) i pieczemy przez 15 minut.