Śledziowe curry

Bez nazwy-15Śledziowe curry – mój mały-wielki eksperyment w kuchni, który bardzo zasmakował całej mojej rodzinie. curry śledziowe na ciepło idealne jako danie obiadowe , bądź na zimno jako sałatka

 

 

 

 

 

Składniki:

3 płaty śledziowe matjas
2 małe cebule
3 małe ogórki kiszone
1 łyżka masła
1 łyżeczka oleju rzepakowego
2 czubate łyżki śmietany 18%
2 płaskie łyżeczki curry
1 większa szczypta cukru

 

Sposób przygotowania:

1.
Płaty śledziowe moczymy w wodzie kilka godzin – pamiętając by zmienić wodę co najmniej 2 razy

2.
Namoczone płaty, kroimy w ukośne plastry

3.
Do rondelka dodajemy masło i olej, Podgrzewamy. Dodajemy pokrojoną w piórką cebulę i przesmażamy ok 7 minut

4.
Po tym czasie dodajemy ogórki pokrojone w pół plasterki i przesmażamy 4 minuty

5.
Dodajemy płaty śledziowe i zmniejszamy ogień,

6.
Do jogurtu dodajemy cukier i curry, Mieszamy. Dodajemy do reszty składników w rondelku. Podgrzewamy ok 2-3 minut

Rada:

na ciepło podajemy np.: z ryżem.

Bez nazwy-15 Bez nazwy-1 Bez nazwy-13 Bez nazwy-12

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *