11Sałatka jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu. Jest prosta – i bardzo smaczna. Lecz podana w inny -nietuzinkowy sposób – w słoiku. Dzięki temu sałatka wygląda bardzo elegancko.  Najpierw zachwyca nas swym wyglądem a potem smakiem – nasze podniebienia.

 

 

 

 

 

Składniki:

Na 1 słoik 0,5 l;
1 podłużny burak
2 jajka ugotowane na twardo
1 średniej wielkości ogórek kiszony
2-3 płaty śledziowe matjas
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany 18%
sól pieprz
1-2 łyżki sera zółtego startego na tarce

 

Sposób przygotowania:

1.
Buraka szorujemy. Wkładamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Studzimy. Obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Filety śledziowe moczymy w wodzie kilka godzin – pamiętając by zmieniać wodę co najmniej 2 razy

2.
Jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach

3.
Ogórka ścieramy na tarce o dużych oczkach

4.
Filety śledziowe kroimy w cienkie ukośne plastry

5.
Majonez mieszamy ze śmietaną – solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy

6.
W słoiku układamy sałatkę: buraki, 1/2 sosu, śledzie, jajka, ogórek, 1/2 sosu, ser żółty. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki

 

Bez nazwy-1 Bez nazwy-14 Bez nazwy-12 11