Nadszedł czas na wybranie nazwy i opublikowanie przepisu. Dziękuję Wam za przesłanie propozycji. Choć nie było ich dużo ;-( ale przyjmijmy , że po prostu się wstydzicie 😀 Otóż wybrałam nazwę „serusie” Pani Anety M. 🙂
Więc do dzieła !!
Składniki:
3 jajka
275 g serka mascarpone
250 g sera twarogowego
2 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2/3 szkl cukru
1 łyżka jogurtu naturalnego 0%
Sposób przygotowania:
1. Do miski wbij jajka i ubij na puszystą mase za pomocą miksera. Gdy to nastąpi dodaj serki , jogurt i cukier i zmiksuj do połączenia składników.
2. Do masy serowo jajecznej przesiej mąkę z sodą i całość wymieszaj za pomocą miksera.
3. W rondlu rozgrzej olej.
4. Do szprycy z końcówką do rozetek przełóż ciasto.
1. Do miski wbij jajka i ubij na puszystą mase za pomocą miksera. Gdy to nastąpi dodaj serki , jogurt i cukier i zmiksuj do połączenia składników.
2. Do masy serowo jajecznej przesiej mąkę z sodą i całość wymieszaj za pomocą miksera.
3. W rondlu rozgrzej olej.
4. Do szprycy z końcówką do rozetek przełóż ciasto.
5. Blachę wyłóż papeirem do pieczenia. I za pomocą szprycy nakładaj ciastka -okręgi. W większych odstępach od siebie – ponieważ się rozlewaja.
6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i pieczemy do momentu aż nabiorą złotego koloru
7. Studzimy na kratce. Ostudzone ciastka smarujemy lukrem