Serowe rogaliki z czekoladowym budyniem

Siedzisz i dumasz… a zjadłabym …masz ciągutki na słodkie… no jej muszę coś zjeść słodkiego bo zwariuje !! I tu przychodzę z pomocą ! Przedstawiam Wam przepis na serowe rogaliki z budyniem czekoladowym. Rogale są bardzo prste w przygotowaniu , tanie i smaczne ! Znikną szybciej niż się pojawią na talerzu 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

250 g margaryny ( u mnie Kasia)

250 g mąki

250 g sera białego

Wypełnienie:

2 op.budyniu czekoladowego + 500 ml mleka + 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

Cukier biały i trzcinowy do posypania

1 białko

 

Sposób przygotowania:

1. 400 ml mleka zagotuj wraz z cukrem. W pozostałym mleku rozprowadź proszek budyniowy. Dodaj do mleka i gotuj cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje. Odstaw do ostudzenia

2. Składniki na ciastka zagnieć razem aż do uzyskania jędrnego ciasta. Całość ułóż w misce i schłodź przez 40 minut w lodówce

3. Ciasto podziel na 3 części. Ciasto rozwałkuj na okrąg. Podziel go na 16 trójkątów.  Na szerszą część trójkątów nakładamy budyń – najlepiej za pomocą szprycy. I zwijamy w rogaliki – od szerszej strony ku weższej

4. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy cukrem

5. Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół) przez około 20-25 minut – do momentu aż nabiorą złotego odcienia

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *