Serowe pastylki miętowe

Moja mama bardzo lubi znane nam pastylki miętowe. Lecz niestety rzadko idzie je spotkać w sklepie . Dlatego postanowiłam przygotować je sama w domu. Widziałam dużo wersji na masę miętową z cukru pudru- mnie jednak ona jakoś nie przekonała,, dlatego postanowiłam zrobić serową masę miętową. Do przygotowania pastylek użyłam mięty firmy NMR, która jest niezwykle aromatyczna. Po jej zaparzeniu zapach unosi się w całym domku. Pastylki zamsakowaly całej mojej rodzinie – nawet tym najmłodszym domownikom 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

500 g serka w wiaderku

2 łyżki cukru pudru

1 czubata łyżka mięty + 150 ml wrzątku

2 łyżki żelatyny

100 g czekolady mlecznej

100 g czekolady gorzkiej 70%

 

Sposób przygotowania:

1.Do szklanki dodaj miętę i zalej wodą. Przykryj spodeczkiem i parz około 10 minut

2.Po tym czasie przecedź mięte.

3. Do serka dodaj cukier wymieszaj. Dodaj  ostudzoną mięte – płyn i wymieszaj.

4.Żelatynę włóż do kubka zalej zimną wodą – tyle by zakryć żelatynę. Delikatnie wymieszaj i odstaw by napęczniała. Kubek z żelatyną włóż do wrzątku i mieszaj żelatynę do jej rozpuszczenia

5.Rozpuszczoną żelatynę dodaj do serka i wymieszaj. Blaszkę wyłóż folią spożywczą. wylej na nią masę serową i wyrównaj. Odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin do stężenia

6.Czekolady rozpuść w garnuszku. Z masy serowej za pomocą kieliszka wycinaj kółka

7.Za pomocą widelca wyciągaj pojedynczo kółka serowe, posmaruj z każdej strony czekoladą i układaj na rozłożonej folii aluminiowej. Pastylki wstaw do lodówki do stężenia.

 

 

 

 

 

 

1 thought on “Serowe pastylki miętowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *