Pyszne drożdżowe bułeczki z serem , prażonym jabłkiem i pomarańczą. Takich pyszności nie kupi się w cukierni 🙂 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Ciasto:

220 ml mleka ciepłego
500 g mąki
100 g masła
80 g cukru
50 g drożdży
2 żółtka

Ser:

300 g sera twarogowego zmielonego
1/2 laski wanillii
skórka otarta z 1 cytryny

skórka otarta z 1/2 pomarańćzy
40 g cukru trzcinowego
45 g masła
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Owoce:

2 małe jabłka

2 małe pomarańcze

 

Sposób przygotowania:

1.
Bułeczki: Drożdże zalać ciepłym mlekiem.
2.
W misce wymieszać ze sobą pozostałe składniki. Dodać do mleka z drożdżami i chwilę wyrabiać.
3.
Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsca do wyrośnięcia.
4.
Bez nazwy-12

 

 

 

 

Z ciasta odrywać jednakowe porcje. Formować z nich okrągłe lekko płaskie placki i układać je na blaszce( w pewnych odstępach) wysmarowanej tłuszczem. Na środku za pomocą szklanki delikatnie zrobić dołek.Odstawić do wyrośnięcia.

5.
Bez nazwy-13 

 

 

 

 

Gdy bułeczki urosną ponownie na środku za pomocą szklanki robimy dołek

Masa serowa: Do miski dodaj ser,jajko, cukier, ziarenka z wanilli, 1/2 skórki z cytryny. Delikatnie miksujemy
6.
Cały czas miksując powoli wlewamy rozpuszczone masło. Dodajemy mąkę i delikatnie miksujemy łącząc składniki.

7. Jabłka obieramy, usuwamy gnaizda nasienne. Kroimy w dowolną kostkę i prażymy na suchej patelni około 7 minut

8.Pomarańcze obieramy, i wykrawamy cząstki bez białych włókien

9.Na bułeczki nakładamy masę serową, jabłka i pomarańczę

10. Bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 35-40 minut