Serowa Malinka

Bez nazwy-3Pyszny i wilgotny sernik z malinowym musem na budyniowym spodzie. Każdy się w nim zakocha.

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Biszkopt budyniowy :
6 jajek
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1, 5 łyzeczki proszek do pieczenia
3 budynie czekoladowe
1 szkl cukru

Masa serowa:
150 g margaryny bądź masła
100 g cukru
1 op cukru wanilinowego
4 jajka
800 g zmielonego półtłustego białego sera
ok 1/2 szkl mleka
2 płaskie łyżki mąki ziemniacznej

Mus malinowy:
ok 400 g malin
2 galaretki malinowe bądź truskawkowe

Blacha 27×30

 

 

Sposób przygotowania:

1.
Spód: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem. Caly czas miksując dodać żółtka. Do gęstej masy dodać resztę składników i delikatnie połączyć drewnianą łyżką

2.
Spód podpiec ok 20 min w 180 stopniach (Góra-dół)

3.
Masa serowa: Jajka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.

4.
Mleko wymieszaj z mąką ziemniaczaną

5.
W misce utrzyj maslo z cukrami, dodawaj stopniowo żółtka, następnie ser i mleko z mąką – cały czas ucierając

6.
Do masy serowej dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką drewnianą

7.
Masę serową wylać delikatnie na podpieczony biszkopt. Sernik piec w 185 stopniach przez ok 55-60 min (góra-dół) do suchego patyczka

8.
Mus malinowy Galaretki rozpuść w 250 ml wrzącej wody. Maliny zmiksuj na masę, dodaj tężejącą galaretkę i wymieszaj

9.
Mus malinowy wylej na ostudzony sernik. Odstaw do lodówki do stężenia masy

 

Bez nazwy-3 Bez nazwy-1 Bez nazwy-2

2 thoughts on “Serowa Malinka

  1. Zrobiłam dzisiaj. Ciasto bardzo dobre i pięknie się prezentuje na stole. Dałabym jednak trochę mniej kakao, bo zabija ono smak sera i malin.Następnym razem przetrę też maliny przez sito, by nie było pestek. Szybko się je robi.Następne będzie to orzechowe i myślę,że będzie równie eleganckie i pyszne!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *