Sernik z zebrą

Miałam ochotę na sernik i na zebrę. No i ciasto gotowe . Co Wy na to ?? 🙂 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Masa serowa:

600 g sera białego
6 jaj
2 łyżki maki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
125 g margaryny
200 g ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Zebra:

8 jajek

70 g ksylitolu

2 łyżki kakao

1 szkl mąki pszennej typ 1850

Krem:

1 kostka masła (200g)
6 łyżek cukru
1 szkl śmietany kwaśnej 18%

 

Sposób przygotowania:

1.Zebra : Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Cały czas miksując dodaj ksylitol a następnie po jednym żółtku. Na koniec dodaj mąkę i całość wymieszaj.

2.Masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao i wymieszaj

3.Dno tortownicy o śr 25 cm wyłóz papierem do pieczenia. Na środek wlewaj naprzemiennie po 1 łyżce ciasta jasnego i ciemnego. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 30-40 minut. Gdy ostygnie przecinamy wzdłuż na pół

4.Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem, cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. Następnie dalej ucierając dodajemy stopniowo ser i mąki zmieszane z proszkiem

5.Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy

6.Tortownicę o śr 25 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy mase serową. Pieczemy ok 1godz – 1h10 min ( do suchego patyczka) w 180 stopniach (góra-dół)
7. Krem: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. cały czas ucierając dodajemy po 2 łyżeczki śmietany

8. Układamy ciasto : Zebra, 1/2 kremu, sernik. 1/2 kremu, zebra. Ew . posypujemy cukrem pudrem

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *