Miałam ochotę na sernik i na zebrę. No i ciasto gotowe . Co Wy na to ?? 🙂
Składniki:
Masa serowa:
600 g sera białego
6 jaj
2 łyżki maki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
125 g margaryny
200 g ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zebra:
8 jajek
70 g ksylitolu
2 łyżki kakao
1 szkl mąki pszennej typ 1850
Krem:
1 kostka masła (200g)
6 łyżek cukru
1 szkl śmietany kwaśnej 18%
Sposób przygotowania:
1.Zebra : Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Cały czas miksując dodaj ksylitol a następnie po jednym żółtku. Na koniec dodaj mąkę i całość wymieszaj.
2.Masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao i wymieszaj
3.Dno tortownicy o śr 25 cm wyłóz papierem do pieczenia. Na środek wlewaj naprzemiennie po 1 łyżce ciasta jasnego i ciemnego. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 30-40 minut. Gdy ostygnie przecinamy wzdłuż na pół
4.Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem, cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. Następnie dalej ucierając dodajemy stopniowo ser i mąki zmieszane z proszkiem
5.Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy
- 6.Tortownicę o śr 25 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy mase serową. Pieczemy ok 1godz – 1h10 min ( do suchego patyczka) w 180 stopniach (góra-dół)
- 7. Krem: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. cały czas ucierając dodajemy po 2 łyżeczki śmietany
8. Układamy ciasto : Zebra, 1/2 kremu, sernik. 1/2 kremu, zebra. Ew . posypujemy cukrem pudrem