Bez nazwy-13Ciasto wymyśliłam i upiekłam specjalnie na spotkanie rodzinne, gdzie miałam się spotkać z moimi ciociami – Kasią i Henią, których nie widziałam 20 lat…. Spotkanie było bardzo udane a ciasto wszystkim zasmakowało. Ciocia Henia mimo, że nie powinna jeść słodkiego z powodu cukrzycy – skusiła się na ciasto i wychwalała je pod niebiosa. 

 

 

 

 

 

Składniki:

Masa serowa
1 kg sera białego
9 jaj
1 łyżka maki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
188 g margaryny
450 g cukru pudru
1 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa
3 kg jabłek
5 galaretek cytrynowych
1 łyżeczka cynamonu

Ciasto orZechowe
9 jajek
1 1/3 szkl cukru
150 g orzechów mielonych
188g margaryny
3/4 szkl mąki dalachowskiej
3/4 szkl mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem
400 g masła
2 szkl kwaśnej śmietany 18 %
12 łyżek cukru

Tortownica 24×34

 

Sposób przygotowania:

1.
Masa serowa Masło utrzeć z cukrem, cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. Następnie dalej ucierając dodajemy stopniowo ser i mąki zmieszane z proszkiem

2.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy

3.
Tortownicę o 24×34 cmśr 28 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy mase serową. Pieczemy ok 1godz – 1h10 min ( do suchego patyczka) w 180 stopniach (góra-dół)

4.
Ciasto orzechowe Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną masę, cały czas ubijając dodajemy cukier i żółtka- jeszcze chwile ubijamy

5.
Do masy dodajemy mąki wymieszane z proszkiem. Delikatnie mieszamy, dodajemy roztopioną margarynę oraz orzechy mieszamy.

6.
Masę wylewamy na posmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą tortownicy. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach (góra-dół)

7.
Masa jabłkowa Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka wrzucamy na patelnie i przesmażamy do momentu wyparowania płynu. dodajemy cynamon i galaretki. Zdejmujemy z ognia i mieszamy energicznie aż galaretki się rozpuszczą . ODstawiamy do przestygnięcia

8.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy 1/2 masy jabłkowej odstawiamy na 20 min. Po tym czasie na mase wykłądamy papier do pieczenia i wykładamy pozostałe jabłka. Odstawiamy na kilka godz do lodówki do stężenia

9.
Krem Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. cały czas ucierając dodajemy po 2 łyżeczki śm

10.
Ciasto orzechowe przecinamy na pół

Układamy ciasto: 1/2 ciasta, kilka łyżek kremu, masa jabłkowa, kilka łyżek kremu, masa serowa, kilka łyżek kremu, masa jabłkowa, kilka łyżek kremu, biszkopt, reszta kremu. Posypujemy zmielonymi orzechami do ozdoby

 

Bez nazwy-13 Bez nazwy-1 Bez nazwy-12 Bez nazwy-15