Sernik w cieście orzechowym

Bez nazwy-3Pyszny i wilgotny sernik w mocno orzechowym cieście z kremem na bazie kwaśnej śmietany.Można go podawać również jako tort. Zachwyci każdego

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Masa serowa:

600 g sera białego
6 jaj
1/2 łyżki maki pszennej
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
125 g margaryny
300 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto orzechowa:

6 jajek
1 szkl cukru
100 g orzechów mielonych
125 g margaryny
1/2 szkl mąki dalachowskiej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

1 kostka masła (200g)
6 łyżek cukru
1 szkl śmietany kwaśnej 18%

Wierzch:

Krem:
1/2 kostki masła (100g)
3 łyżki cukru
1/2 szkl śmietany kwaśnej 18%

150 g gram orzechów włoskich

 

 

Sposób przygotowania:

  • 1.
    Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem, cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. Następnie dalej ucierając dodajemy stopniowo ser i mąki zmieszane z proszkiem

    2.
    Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy

    3.
    Tortownicę o śr 28 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy mase serową. Pieczemy ok 1godz – 1h10 min ( do suchego patyczka) w 180 stopniach (góra-dół)

    4.
    Ciasto orzechowe: Żółtka oddzielamy od białek.

    5.
    Białka ubijamy na sztywną masę, cały czas ubijając dodajemy cukier i żółtka- jeszcze chwile ubijamy

    6.
    Do masy dodajemy mąki wymieszane z proszkiem. Delikatnie mieszamy, dodajemy roztopioną margarynę oraz orzechy mieszamy.

    7.
    Masę wylewamy na posmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą tortownicy. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach (góra-dół)

    8.
    Krem: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. cały czas ucierając dodajemy po 2 łyżeczki śmietany

    9.
    Ciasto orzechowe przecinamy na pół. Krem na wierzch tortu wykonujemy jak w punkcie8.

    10.
    Układamy ciasto: Biszkopt, 1/2 kremu , ciasto serowe, 1/2 kremu, biszkopt. Całość dekorujemy masą i pokrojonymi orzeszkami

     

Bez nazwy-3 Bez nazwy-1 Bez nazwy-4 Bez nazwy-5

1 thought on “Sernik w cieście orzechowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *