Kochasz ciasto z sera, jesteś jego wielkim smakoszem. Ale jednocześnie wiesz, że nie powinieneś lub wręcz nie możesz pozwolić sobie na tę masę kalorii i dużą ilość tłuszczu, które wiążą się ze spożyciem tej wyjątkowej pyszności. Wygląda jak sytuacja bez wyjścia? Nic bardziej mylnego! Mamy bowiem dla Ciebie lekki sernik z jogurtu greckiego. Jego smak jest obłędny, a zamienienie sera na jogurt mocno odchudza Twój ulubiony deser. Jak upiec sernik tego typu? O czym pamiętać, by ostateczny efekt był oszałamiający?

Sernik, który zawsze się udaje – Pralina

Musimy powiedzieć wprost: ciasto z tego przepisu udaje nam się zawsze. Nie było jeszcze sytuacji, w której coś poszłoby nie tak. Jest to sernik, który nie opada, który jest puszysty, delikatny i rozpływający się w ustach. Do jego przygotowania potrzebujesz osobno przygotowanego spodu i masy.

Jak zrobić spód do sernika z czarnego sezamu? Potrzebujesz:

  • sezam czarny – 60 gram
  • miód rzepakowy – 3 duże łyżki
  • mąkę pszenną – półtorej szklanki
  • masło – 100 gram
  • cukier – 2 łyżki
  • jajko – jedno duże
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Sezam prażymy na suchej patelni, na małym ogniu, przez dwie minuty. Następnie blendujemy go do czasu, aż powstanie masa o konsystencji oleistej (potrwa to około pięciu minut). Dodajemy do niej miód i miksujemy dalej aż połączy się on w pełni z sezamem. Teraz przychodzi czas na dołączenie reszty składników, wyrobienie ciasta i odłożenie go do lodówki na trzy kwadranse, po uprzednim schowaniu go do folii spożywczej. Na koniec rozłóż przygotowane ciasto na tortownicy o spodzie 20 cm i piecz je przez kwadrans w temperaturze 200 stopni.

Teraz przychodzi czas na to, by nasz sernik lekki jak chmurka zyskał swoją główną część, czyli masę sernikową. Do niej potrzebne są:

  • jogurt grecki – około 1 100 gram
  • jaja – 4 sztuki tych o średniej wielkości
  • cukier- pół szklanki
  • skórka cytrynowa – z 1 cytryny
  • mąka ziemniaczana – 2 czubate łyżki
  • sól – szczypta

Ubijamy same białka jaj, dodając do nich sól. Gdy piana jest sztywna, powoli dosypujemy cukier ciągle miksując. Kończymy miksowanie w chwili, w której piana będzie jednolita, błyszcząca. Co dalej zrobić by powstało super ciasto? Jak upiec dobry sernik Pralinka? W osobnym naczyniu zmiksuj żółtka jaj. Dodaj do nich resztę składników, a później – ustawiając mikser na wolne obroty – pianę z jajek. Wylewamy masę na spód i pieczemy w 170 stopniach przez godzinę i 15 minut. Co zrobić, by sernik był puszysty? Na spodzie piekarnika podczas pieczenie postaw naczynie wypełnione gorącą wodą. Będzie ona parowała w trakcie pieczenia i nawilżała ciasto.