Schab w sosie cebulowym

Nasz wczorajszy obiadek. Miały być tradycyjne schabowe – ale bułka tarta gdzieś nóżek dostała i jej nie było w słoiku 🙂 Więc zrobiłam pyszny i bardzo mięciutki schabik w sosie. Jeżeli Wasze dzieciaczki nie przepadają za mięskiem – bo twarde, ciężko pogryźć to polecam taki schabik. Jest bardzo mięciutki i sam się kruszy .

 

 

 

 

 

Składniki:

4 plastry schabu

4 średniej wielkości cebule

olej rzepakowy

1 łyżka masła

2 łyżki mąki pszennej

sól, pieprz kolorowy świeżo zmielony, odrobina kurkumy,

 

Sposób przygotowania:

1. Schab włóż do woreczka foliowego i delikatnie go rozbij za pomocą tłuczka.

2. Schab posól, i obtocz w mące.

3. Cebulę obierz i pokrój w cieniutkie półplasterki

4. W garnku rozgrzej około 2 łyżki oleju i przesmaż kotleciki z obydwóch stron na rumiano. Kotleciki wyjmij, dodaj do garnka masło i wrzuć cebulę

5. Cebulkę zeszklij, dodaj schab i całość zalej wodą – około 1 – 2 szklanki. Dodaj przypraw. I duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *