Schab maślany

Co jest najsmaczniejsze w kuchni ? Prostota. Tym razem schab długo pieczony na maśle i faszerowany masłem czosnkowo-pietruszkowym. Idealna propozycja na obiad z przyjaciółmi jak i na święta.

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

1300 g schabu wieprzowego

150 g masła

1 pęczek natki pietruszki

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

1.Schab doprawiamy solą i pieprzem. Przyprawy lekko przyklepujemy ręką

2. Na środku schabu robimy dziurę za pomocą ostrego noża.

3.Do malaksera wrzucamy 120 g masła, nać pietruszki i obrane ząbki czosnku.Całość zmiksować.

4.Masło wcisnąć do dziury w schabie. Dziurę zamknij za pomocą wykałaczek

5.Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż wiórki masła. Ułóż schab

6. Schab w naczyniu włóż do piekarnika nagrzanego do 130 stopni (góra-dół) i piecz przez 6 godzin. Schab obracaj co 30 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *