Sałatka z kalmarami II

Kolejna odsłona sałatki z kalmarami. Z większą ilością warzyw i z jeszcze smaczniejszym sosem z trawą cytrynową (suszoną ) . Czasami warto pogrzeszyć . Moi mężczyźni byli zachwyceni. Zwłaszcza Filip, który z całej sałatki wyjadał kalmary :-)) Dziś mam urlop i zaczął się fatalnie… 🙁 Filip wstał z bólem ucha – wizyta u laryngologa – i stan zapalny 🙁 czekamy aż mu pęcherzyk w uchu pęknie..ale aż się tego boje. Ale Filip jest dzielny, boli go mocno ale nie chce leku przeciwbólowego. Mój Kochany Zuch <3 <3

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

1 mix sałat

2/3 op kalmarów w cieście

3 większe pomidory

1/2 małej cukini

1 papryka czerwona

nasiona sezamu

1 jogurt naturalny

1 czubata łyżeczka trawy cytrynowej

sól, pieprz, zioła prowansalskie

 

Sposób przygotowania:

1. Kalmary usmażyć na oleju według instrukcji na opakowaniu i odsączyć na ręczniku papierowym

2. Sałatę porwać w rękach i ułożyć na talerzach

3. Cukinie umyj przekrój na pół i za pomocą łyżki wydrąż gniazda nasienne. Cukinie porkój w cienkie półplasterki

4. Pomidory umyj i pokrój w łódeczki. Paprykę umyj, pozbądź się gniazda nasiennego i pokrój w cieniutkie plasterki

5. Do jogurtu dodaj przypraw i wymieszaj

6. Warzywa dodaj do sałat na talerzach. Ułóż kalmary polej sosem i całość posyp sezamem

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *