Sałatka obiadowa z botwinki

Botwina, czyli młode listki i korzenie buraka ćwikłowego, zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. Według naukowców liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piękna i seksu.  Korzyści z jedzenia ciemnozielonych listków, poprzetykanych bladoróżowymi nitkami, są ogromne.Botwina zawiera sporo witaminy A oraz K. Oprócz tego można w niej znaleźć witaminę D, E, C oraz witaminy z grupy B (B1, B2, PP, B6, kwas foliowy i B12). Obfituje także w żelazo, magnez i potas. Ma też całkiem sporo fosforu i sodu(tekst http://www.poradnikzdrowie.pl) Także zapraszam na pyszną sałatkę obiadową z surowej botwinki 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

1 pęczek botwinki

1/2 pęczku koperku

6 jajek L ugotowanych na twardo

5 ogórków gruntowych

5 rzodkiewek

jogurt naturalny

sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

1. Warzywa myjemy, osuszamy. Z botwinki odkrawamy 2 buraczki i odkadamy na bok

2. Buraczka kroimy w plastry a następnie w cieniutkie zapałki. Liście botwinki wraz z łodygami kroimy drobno.

3. Ogórki obieramy i razem z rzodkiewką i jajkami kroimy w kostkę

4. Do miski dodajemy botwinkę z buraczkiem, jajka, ogórki i rzodkiewkę. Dodaj jogurt i przyprawy wymieszaj.

 

 

1 thought on “Sałatka obiadowa z botwinki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *