Taką roladę wymyśliłam na szybko z tego co akurat znalazłam w zamrażalniku i lodówce i wyszło na prawdę smacznie Rolada jest niezwykle wyrazista w smaku za sprawą pieprzu mielonego oraz trawy cytrynowej.

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

3 grubsze plastry karkówki

450 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

5 cm kawałek pora ( chudy)

1/2 dużej papryki czerwonej

sól,pieprz, trawa cytrynowa (suszona)

1 jajko

1 łyżka mąki pszennej

 

Sposób przygotowania:

1.Plastry karkówki przykrywamy woreczkiem foliowym i dość mocno rozbijamy za pomocą tłuczka do mięs.

2.Rozbite plastry karkówki układamy obok siebie – by brzegi nachodziły na siebie . Układamy je tak by powstał jeden duży kawałek. W miejscach gdzie brzegi mięsa na siebie nachodzą delikatinie tłuczemy tłuczkiem by połączyć ze sobą mięso

3.Do miski dodajemy mięso mielone, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu, 1/2 łyżeczkę trawy cytrynowej, jajko mąkę oraz pokrojonego w pół plasterki pora i paprykę pokrojoną w kostkę. Całość mieszamy do połączenia składników

 

 

4.Karkówkę lekko solimy i doprawiamy pieprzem, na karkówkę układamy mięso mielone. Całość zwijamy dość mocno w roladę. Całą roladę związujemy sznurkiem

5.Roladę posypujemy solą , pieprzem i trawą cytrynowa ( tak po 2-3 szczypty) Roladę obsamżamy na złoto ze wszystkich stron na patelni grillowej

6.Roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego nasmarowanego olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 50-60 minut.