W zamrażalce zalegało mi mięsko mielone. Tak myślałam, gdybałam co by z niego przyrządzić bo mój brzuch nie miał ochoty na kotlety mielone. I tak sobie nagle pomyślałam „a może rolada”? Zakasałam rękawy wyjęłam mięsko, ugotowałam jajka i do dzieła ! 🙂 Mężusio zadowolony i zajadał się aż miło, i ja nie skromnie pisząc … PYCHA !!! 🙂 Spróbujcie sami, taka rolada idealna na obiad – oraz na kanapeczki .
Składniki:
Mięso:
1 kg mięsa mielonego z łopatki
1 łyżeczka przyprawy do sałatek
1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka
2/3 łyżeczki rozmarynu
2/3 łyżeczki cząbru
2/3 łyżeczki suszonej mięty
1 jajko
3 płaskie łyżki mąki pszennej
Farsz:
5 jajek ugotowamych na twardo
2 ogórki kiszone
kilka plasterków wędliny szynki
1 lekko czubata łyżka majonezu
trochę pieprzu mielonego
Sposób przygotowania:
1. Do mięsa dodajemy wszystkie składniki i mieszamy.
2. Jajka obieramy i razem z ogórkiem ścieramy na tarce o malutkich oczkach. Szynkę kroimy w kostkę. Do mieszanki dodajemy majonez i pieprz imieszamy do połączenia składników
3. Kawałek Papieru do pieczenia smarujemy wodą i wykładamy na to mięso mielone i rozkładamy tak by powstał prostokąt
4. Wykładamy farsz zostawiając 5 cm wolnego miejsca od prawego boku
5. Roladę delikatnie zwijamy i przekładamy do blaszki na keks.
6. Roladę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut , a następnie przykrywamy papierem do pieczenia i zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy około 2 godzin.