Rolada Wielkanocna z mięsa mielonego z jajkiem

W zamrażalce zalegało mi mięsko mielone. Tak myślałam, gdybałam co by z niego przyrządzić bo mój brzuch nie miał ochoty na kotlety mielone. I tak sobie nagle pomyślałam „a może rolada”? Zakasałam rękawy wyjęłam mięsko, ugotowałam jajka i do dzieła ! 🙂 Mężusio zadowolony i zajadał się aż miło, i ja nie skromnie pisząc … PYCHA !!! 🙂 Spróbujcie sami, taka rolada idealna na obiad – oraz na kanapeczki .

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Mięso:

1 kg mięsa mielonego z łopatki

1 łyżeczka przyprawy do sałatek

1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka

2/3 łyżeczki rozmarynu

2/3 łyżeczki cząbru

2/3 łyżeczki suszonej mięty

1 jajko

3 płaskie łyżki mąki pszennej

Farsz:

5 jajek ugotowamych na twardo

2 ogórki kiszone

kilka plasterków wędliny szynki

1 lekko czubata łyżka majonezu

trochę pieprzu mielonego

 

 

Sposób przygotowania:

1. Do mięsa dodajemy wszystkie składniki i mieszamy.

2. Jajka obieramy i razem z ogórkiem ścieramy na tarce o malutkich oczkach. Szynkę kroimy w kostkę. Do mieszanki dodajemy majonez i pieprz imieszamy do połączenia składników

3. Kawałek Papieru do pieczenia smarujemy wodą i wykładamy na to mięso mielone i rozkładamy tak by powstał prostokąt

4. Wykładamy farsz zostawiając 5 cm wolnego miejsca od prawego boku

5. Roladę delikatnie zwijamy i przekładamy do blaszki na keks.

6. Roladę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut , a następnie przykrywamy papierem do pieczenia i zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy około 2 godzin.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *