Rogaliki z rabarbarem

Dziś z Filipem byliśmy w gościnie u Ani i Oskarka ( Damiana niestety pomijam bo odsypiał nockę 🙁 ) Oskar i mój Filip to najlepsi przyjaciele . Uwielbiają się. Filip gdy tylko wstanie do przedszkola , pyta się: „Mamo, a będzie dzisiaj Oskar ?” 🙂 A , ja Anię uwielbiam – bardzo dobrze czuje się w jej towarzystwie więc trzeba było upiec coś słodkiego. Padło na rogaliki z dodatkiem mąki pełnoziarnistej z rabarbarem – w końcu mamy jego sezon. Rogaliczki są mięciutkie i przepyszne – idealne do kawki przy plotach i ploteczkach 😉

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Ciasto:
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej

350 g mąki pszennej

250 g margaryny

3 jajka

1 żółtko

40g drożdży

1/2szkl. cukru

Wypełnienie:

500 g rabarbaru

6 łyżek cukru trzcinowego

 

Sposób przygotowania:

1. Rabarbar kroimy w drobną kostkę i całość posypujemy cukrem i mieszamy

2. Wszystkie składniki na ciasto dobrze ze sobą zagnieść. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odkładamy na 2 godzinę do lodówki – możemy na dłużej. Nawet na całą noc

3. Ciasto kroimy na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na koło i dzielimy na 16 części.

4. Na szerszą część trójkąta ułóż rabarbar z cukrem. zwijamy w rogaliczka. Od szerszej części do węższej .

5. Rogaliki smarujemy masłem i posypujemy małą ilością cukru.

6. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w większych odstępach od siebie i pieczemy około 25-30 min w 180 stopniach (góra-dół)

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *