Pyzy z mięsem

Ostatnio naszło mnie na tradycje w kuchni. Miałam nieodpartą ochotę na pyzy z mięsem (mimo , że mi nie wolno). Razem z Filipem dzielnie lepiliśmy kluseczki , a ile przy tym Filip miał frajdy :)) A później….zajadanie, aż się uszy trzęsły… Filip zjadł 3 kluski….Gdzie On to pomieścił – nie wiem 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

600 g obranych ziemniaków

5 łyżek mąki pszennej

1 jajko L

Farsz:

350 g mrożonego mięsa wołowo-wieprzowego

1 większa marchewki

1 średnia pietruszka

2 średniej wielkości cebule

olej rzepakowy

sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

1.Marchewkę i pietruszkę obieramy . Myjemy i kroimy na mniejsze kawałki

2. Do garnka dodajemy zamrożone mięso oraz warzywa(1 cebulę). Całość gotujemy na średnim ogniu około 50-60 minut

3. Cebulę obieramy. Kroimy w średniej wielkości kostkę . Olej – około 2 -3 łyżki rozgrzewamy na patelni i wrzucamy cebulę. Smażymy aż się zezłoci – do czasu do czasu mieszając.

4. Mięso i warzywa odcedzamy. Dodajmy do malaksera, dodajemy przesmażoną cebulkę oraz przyprawy. Całośc miksujemy.

5. 1/4 ziemniaków odłożyć. Resztę ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, rozgnieść i ostudzić.

6.Odłożone ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach( jak na placki). I odciśnij na ścierce.

7.Do ugotowanych ziemniaków dodaj jajko, starte ziemniaki, mąkę całość wymieszaj na jednolitą masę

8. Z masy ziemniaczanej odrywaj porcję Rozgnieć w dłoniach na placka, na środek kładź farsz . Zlep dokładnie boki ciasta i uformuj kulkę. Kładź na obsypanej mąką stolnicy.

9. Pyzy gotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju, do momentu ich wypłynięcia. Przelej zimną wodą.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *