Puszysty sernik z pomarańczami

Uwielbiam serniki. Staram się je od czasu do czasu piec na różne okazje. Za każdym razem staram się modyfikować przepisy. Ale wiecie co….ten sernik jest najsmaczniejszy ze wszystkich serników jakie do tej pory upiekłam. Jest bardzo puszysty , wręcz rozpływający się w ustach z dodatkiem dżemu pomarańczowego. I wiecie co….Ja mam dość… w piątek Filip złamał rękę 🙁 to już drugie złamanie w przeciągu 2 miesięcy ;-( Dobrze ,że to ręka i Filip sobie świetnie radzi, jet na prawdę bardzo dzielny – jestem z niego dumna <3 <3 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki na blachę 24×34 cm

Spód:

263 g mąki pszennej

150 g masła

75 g cukru

2 żółtka

4 łyżki wody

1 szczypta soli

Masa serowa:

1200 g sera twarogowego na sernik

8 żółtek jaj L

10 białek jaj L

1 1/2 szkl cukru

100 g roztopionego masła

1 op proszku budyniowego

2 łyżki mąki pszennej

250 ml śmietanki kremówki

Dżem :

3 pomarańcze

1/2 szkl cukru

1/3 szkl wody

 

Sposób przygotowania:

1. Dżem: Pomarańczę zalej zimną woda i mocz przez 40 minut. Po tym czasie obierz pomarańcze ze skóry. Ze skór pozbądź się dokładnie białych błon. Skórki pokrój w małą kosteczkę. Wydrąż miąższ z pomarańczy pozbywając się białych błon.

2. Do garnka dodaj wodę i cukier. Całość gotuj do momentu aż cukier się rozpuści. Do syropu dodaj skórkę i miąższ . Całość gotuj na małym ogniu przez około 30 minut , aż całość zgęstnieje- gdy jest potrzeba dolej odrobinę wody.

3. Spód: Mąkę posiekaj  razem z masłem. Dodaj żółtko, cukier  oraz wodę. Całość

4. Ciasto wyłóż na blachę , zapiekaj przez 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Na ostudzony spód wyłóż dżem

5. Masa serowa: Cukier i żółtka utrzeć do jasnej , puszystej masy. Dodawać partiami ser.

6. Dodać masło oraz proszek budyniowy i mąkę.

7. Śmietankę ubij na sztywno, białka ubij na sztywno ze szczyptą soli

8. Do masy serowej dodaj białka i delikatnie wymieszaj, następnie dodaj ubitą śmietankę i również wymieszaj

9. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni, włóż na dolną półkę blachę z wodą

10. Masę serową przelej na blachę z podpieczonym spodem i dżemem. Blachę z masą ułóż w piekarniku na środkowej półce i piecz około 70-80 minut

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *