Pyszne mini ptysie – czyli Ptyśki z kremem budyniowym. Idealne na popołudniowe spotkania z przyjaciółmi , bądź błogie popołudnia spędzone przy książce z filiżanką herbaty

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Parzone ciasto:

125 g masła

1 szklanka wody

1 szklanka mąki

5 małych lub średnich jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

1 budyń śmietankowy

400 ml mleka

4 łyżki cukru

125 g margaryny

 

Sposób przygotowania:

1. Ciasto: Masło roztopić w garnku, dodać wodę i zagotować. Wsypać mąkę i przez chwilę ucierać drewnianą łyżką aż powstanie gęsta i gładka masa.

2.Przełożyć do miski i ostudzić. Dodać jajka, proszek do pieczenia, całość zmiksować na gładką masę.

3. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką ( u mnie do rozetek )

4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. W dużych odstępach od siebie rób małe rozetki. Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 25 minut

5. Ptysie ostudź i przetnij wzdłuż na pół ( nie do końca )

6. Krem: Zagotować 300 ml mleka z cukrem. Do pozostałego mleka dodać proszek budyniowy i wymieszać go. Dodać go do gotującego mleka i całość mieszać aż do zgęstnienia budyniu. Ostudzić

7. Masło zmiksować . Dodawać do niego stopniowo dobrze ostudzony budyń. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką do rozetek. Masą wypełniać ptysie. Całośc posypać obficie cukrem pudrem