Prosty chleb z garnka

Najprostszy chleb pszenny i w dodatku pieczony w żeliwnym garnku. Dzięki temu ma on niezwykle chrupiącą skórkę, a środek chleba jest mięciutki. DO przygotowania tego chleba nie trzeba zbyt dużo czasu ani siły by wyrobić ciasto. A zapach unoszący się podczas pieczenia sprawia , że gdy wyjmiemy chleb z piekarnika aż ma się ochotę go schrupać 🙂 ja nie wytrzymałam….pożarłam dwie kromeczki zaraz po wyjęciu…ta chrupiąca skórka…..ten smak…no tak pysznego chleba w piekarni nie znajdziecie – skromnie to ujmując ;-))

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

400 g mąki pszennej chlebowej + ok.2-3 łyżek do podsypania stolnicy

8 g świeżych drożdży

300 g ciepłej wody

1 czubata łyżeczka cukru

8 g soli

 

Sposób przygotowania:

1.Do miski dodaj wszystkie składniki na chleb. I dobrze je ze sobą wymieszaj – przez około 1,5 min. Ciasto ma być połączone lecz bardzo kleiste

2.Miskę z ciastem zakryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 4 godziny

3.Po tym czasie stolnice posyp mąką. Wyłóż ciasto i wyrabiaj. Ciasto ma przestać się kleić ( ew. podsyp więcej mąki) Ciasto będzie bardzo lekkie .

4. Ciasto uformuj na chlebek-zlepieniem do dołu ! Ułóż je na ścierce posypanej dużą ilością mąki. Chleb posyp mąką i przykryj ściereczka. Odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę

5. Do piekarnika włóż naczynie żeliwne i włącz piekarnik na 240 stopni (góra-dół)

6. Gdy piekarnik się nagrzeje wyciągnij naczynie przełóż szybko do niego chleb ( to nie jest łatwe, gdy się Wam zdeformuje nie martwcie się 🙂 ) przykryj je pokrywką od garnka i wstaw do pieca.

7.Po 35 minutach pieczenia, zdejmij pokrywkę garnka i podpiecz chleb przez jakieś 15 minut by skórka nabrała pięknego złotego kolorku

 

2 thoughts on “Prosty chleb z garnka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *