Najprostszy chleb pszenny i w dodatku pieczony w żeliwnym garnku. Dzięki temu ma on niezwykle chrupiącą skórkę, a środek chleba jest mięciutki. DO przygotowania tego chleba nie trzeba zbyt dużo czasu ani siły by wyrobić ciasto. A zapach unoszący się podczas pieczenia sprawia , że gdy wyjmiemy chleb z piekarnika aż ma się ochotę go schrupać 🙂 ja nie wytrzymałam….pożarłam dwie kromeczki zaraz po wyjęciu…ta chrupiąca skórka…..ten smak…no tak pysznego chleba w piekarni nie znajdziecie – skromnie to ujmując ;-))
Składniki:
400 g mąki pszennej chlebowej + ok.2-3 łyżek do podsypania stolnicy
8 g świeżych drożdży
300 g ciepłej wody
1 czubata łyżeczka cukru
8 g soli
Sposób przygotowania:
1.Do miski dodaj wszystkie składniki na chleb. I dobrze je ze sobą wymieszaj – przez około 1,5 min. Ciasto ma być połączone lecz bardzo kleiste
2.Miskę z ciastem zakryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 4 godziny
3.Po tym czasie stolnice posyp mąką. Wyłóż ciasto i wyrabiaj. Ciasto ma przestać się kleić ( ew. podsyp więcej mąki) Ciasto będzie bardzo lekkie .
4. Ciasto uformuj na chlebek-zlepieniem do dołu ! Ułóż je na ścierce posypanej dużą ilością mąki. Chleb posyp mąką i przykryj ściereczka. Odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę
5. Do piekarnika włóż naczynie żeliwne i włącz piekarnik na 240 stopni (góra-dół)
6. Gdy piekarnik się nagrzeje wyciągnij naczynie przełóż szybko do niego chleb ( to nie jest łatwe, gdy się Wam zdeformuje nie martwcie się 🙂 ) przykryj je pokrywką od garnka i wstaw do pieca.
7.Po 35 minutach pieczenia, zdejmij pokrywkę garnka i podpiecz chleb przez jakieś 15 minut by skórka nabrała pięknego złotego kolorku
Mniam,smakowity chlebuś! A ja nie mam takiego garnka 🙁
może być jakiś zaroodporny, gliniany :-)) może ktoś ma i pożyczy?:-))