Precelki rumowe z rumowym lukrem

Pyszne świąteczne ciasteczka tylko i wyłącznie dla dorosłych 🙂 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

300g mąki

100g cukru pudru

1 żółtko,

szczypta soli

1 łyżka rumu

200g masła

mąka do wałkowania

Polewa:

1 żółtko

1 łyżka rumu

150g cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

1. Składniki na ciasto wrzucić do malaksera i miksować około minutę. Wyłożyć  ciasto na stolnicę i wyrobić ciasto. Włożyć do miski , przykryć ścierką , włożyć do zamrażalnika na 30-40 minut.

2. Stolnicę obsyp mąką. Wyłóż ciasto i ponownie je wyrób. zrobić wałek z którego odcinać kawałki i formować je na małe precelki

3. Precelki wyłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez około 10 minut – aż ciastka nabiorą złotego kolorku.

4. Ciastka ostudź na kratce.

5. Polewa : Dobrze utrzeć cukier, białko i rum, aby uzyskać białą polewę

6. Precelki posmaruj obficie lukrem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *