Więcej soku z cytryny
By uzyskać więcej soku z cytryny, dociśnij ją dłonią do blatu i przeturlikaj ją kilka razy
Dobrze upieczone mięso
By nasze mięso pięknie się zrumieniło i usmażyło, przed wyłożeniem na patelnie ,mięso osuszamy ręcznikiem papierowym. Mokre mięso zamiast się smażyć dusi-wtedy trudno uzyskać pięknie przyrumienione mięso
By owoce w cieście nie opadały
By owoce w cieście nie opadały na dno warto je przed włożeniem do ciasta opruszyć je w mące
Odkamienianie czajnika bez chemii
Łatwym i tanim sposobem by odkamienić czajnik jest- OCET. Ocet wlewamy do czajnika, w takiej ilości by przykryło płytkę grzewczą. Włączamy czajnik, gdy ocet się zagotuje wylewamy go, płuczemy wodą. Po odkamienieniu czajnika gotujemy 2 razy wodę
Pozbywanie się brzydkich zapachów z lodówki
Ja osobiście by pozbyć się zapachów z lodówki używam do tego połówki cytryny i soli. W połówce cytryny wydrążamy dziurę, wsypujemy do niej sól.Wkładamy cytrynę do miseczki i do lodówki. Cytryna daje zapach, a sól pochłania brzydkie zapachy
Pozbywanie się zapachów z talerzy
Naczynia i talerze, które przesiąkły zapachem świeżej ryby lub cebuli, należy włożyć na kilka minut do słonej wody, następnie przemyć osoloną wodą bez mydła i detergentów, po czym osuszyć bez wycierania.
Pozbywanie się nie przyjemnych zapachów z dłoni
Uciążliwy zapach ryby czy cebuli można usunąć z dłoni przez umycie ich wodą z dodatkiem garści soli.
Smażenie bez tłuszczu
Mięso i ryby można smażyć bez tłuszczu, w tym celu gorącą patelnię posypuje się gruboziarnistą solą i czeka aż kryształy zaczną podskakiwać. Wtedy dopiero kładzie się na patelni mięso, bez obawy przypalenia i przywarcia do metalu.
_________________________________________________________________
By ciasto na tarte dobrze się trzymało
By boki kruchego ciasta na tartę nie zjeżdżały z blaszki ciasto rozwałkowujemy układamy na blaszce i wraz z blaszką wkładamy do zamrażalki – dzięki temu unikniemy zjeźdżania boków ciasta
__________________________________________________________________
Jak pozbyć się gorzkiego posmaku wątróbki
Aby pozbyć się gorzkawego smaku wątróbki, zanurz ją na parę godzin (min. 1 godz) wcześniej w wodzie z odrobiną soku z cytryny (1 l wody i sok z 1/2 cytryny), a następnie dokładnie odsącz (najlepiej na papierowym ręczniku)
__________________________________________________________________
Gdy galaretka za szybko stężeje
Gdy galaretka za szybko stężeje, to wystarczy ją podgrzać, aby znów stała się półpłynna (wystarczy wstawić naczynie z galaretką do większej miski z gorącą wodą i zostawić na chwilę w wodzie, mieszając co chwilę).
__________________________________________________________________
Grzyby – wartości odżywcze
Co zawierają grzyby:
– ergosterol – ma wpływ na nasze kości, dba o to, aby były zdrowe
– eritadenina – znajduje się w grzybach shiitake – obniża poziom cholesterolu
– LEM – znajdują się w grzybach shiitake – mogą zapobiegać infekcjom, chorobom serca, nowotworom, chorobom wątroby oraz obniżyć ciśnienie krwi i stężenie cholesterolu
– selen- posiada właściwości przeciwutleniające, może zapobiegć nowotworom i zwyrodnieniu plamki żółtej
– witaminy – w grzybach nie występuje witamina B12, ale znajduje się dużo ryboflawiny, niacyny i witaminy B6, które pomagają leczyć depresję, choroby serca i migreny.
Witamina B zawarta w grzybach przechodzi do wody w czasie ich moczenia i gotowania, najlepiej więc użyć tej wody do przygotowania posiłku.
__________________________________________________________________