Pomarańczowy jogurtowiec

Coś dla miłośników pomarańczy. Pyszny pomarańczowy jogurtowiec. Ciasto jest niezwykle wilgotne

 

 

 

 

 

 

Składniki:

1 i 1/3 szkl cukru

360 g jogurtu greckiego

4 duże jajka

1/2 szkl oleju rzepakowego

2 i 1/2 szkl mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 pomarańcze

2 czubate łyżeczki miodu

 

Sposób przygotowania

1. Do cukru zetrzeć skórkę z 1 pomarańczy i wymieszać

2. Pomarańcze obrać i wyciąć cząstki . Ułożyć je na ręczniku papierowym

3. Do cukru ze skórką dodać jogurt i dobrze wymieszać. Cały czas mieszając dodawać po 1 jajku. Następnie dodać olej

4. Do masy przesiać mąkę z proszkiem i dobrze wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć na cieście cząstki pomarańczy

5. CIasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (góra – dół) i piec około 50-60 minut – do suchego patyczka. W połowie pieczenia ciasto polać miodem

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *