Placuszki z mąki kokosowej

Cała rodzinka je pokochała. Mają wspaniały kokosowy posmak. Mąką kokosowa jest bezglutenowa i ma niski indeks glikemiczny więc nadaje się dla diabetyków czy osób chorych na celiakię . Takie placuszki często przygotowuję na śniadanko w sobotnie poranki. Dodaje ulubione owoce, jogurt i nasiona. Pycha !!

 

 

 

 

 

 

 

Składniki na ok 10 sztuk:

2 jajka

3 łyżki mąki kokosowej

75 ml mleka krowiego 3,2%

3łyżeczki ksylitolu

olej rzepakowy bądź masło do smażenia

 

Sposób przygotowania:

1.Jajka, mąkę kokosową, mleko, ksylitol miksujemy, odstawiamy na chwilę – mąka napęcznieje a ciasto stanie się gęste.

2. Na patelnię  z rozgrzanym tłuszczem kładziemy łyżkę ciasta i ostrożnie ją rozsmarowujemy nadając kształt placka

3. Smażymy chwilę aż wierzch lekko się zetnie i metalową łopatką delikatnie przekręcamy placek na druga stronę.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *