Placki ziemniaczane z młodą kiszoną kapustą

Bez dwóch zdań – młode warzywa są najsmaczniejsze. A najlepsze z młodych ziemniaków są placki i frytki…. a jakby dodać młodą kiszoną kapustę do placków ziemniaczanych? Dostaniemy wtedy placki – niebo w gębie 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

1 kg młodych ziemniaków

0.5 kg młodej kiszonej kapusty

1/2 łyżeczki soli różowej himalajskiej

1/2 pieprzu czarnego

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka majeranku

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1-2 łyżki mąki pszennej

 

Sposób przygotowania:

1. 

Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce do placków

2.

Kapustę odsączamy i drobno siekamy

3.

Do ziemniaków dodajemy posiekaną kapustę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz mąkę. Całość mieszamy

4.

Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki nakłądamy placki i smażymy z oby dwóch stron na złoty kolor

 


 Wytrawne tarty i placki - najlepsze na letni obiad

1 thought on “Placki ziemniaczane z młodą kiszoną kapustą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *