Placek z czekoladową pianką z czereśniami i truskawkami

Dawno nie było propozycji na słodko. Więc proszę . Kruchy placek z pyszną czekoladową pianką z czereśniami i truskawkami. Pianka jest lżejsza niż ptasie mleczko, a czereśnie i truskawki w niej zatopione smakują wybornie. I jak nigdy jestem pewna, że i Wam posmakuje 🙂 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej typ 650

250 g zimnej margaryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki cukru pudru

5 żółtek

Pianka:

5 białek

2/3 szklanka drobnego cukru do wypieków

1 opakowanie cukru wanilinowego

2 opakowania budyniu czekoladowego

1/2 szklanki oleju rzepakowego

Dodatkowo:

500 g ciemnych czereśni – wydrylowanych i umytych

200 g truskawek umytych i pozbawionych szypułek

 

Sposób przygotowania:

1. Ciasto: Na stolnicy wyłóż mąkę i dodaj margarynę. Całość posiekaj nożem aż zacznie przypominać kruszonkę. Dodaj żółtka i cukier. Całość zagnieć.

2. Jędrne ciasto uformuj w kulkę, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażalnika na 3o min.

3. Ciasto podziel na dwie części : około 60% i 40%. Mniejszą kulkę włóż do lodówki. Większym ciastem wyłóż blachę o wymiarach 33×20 . Włóż do piekarnika nagrzanego do 190 Stopni (góra-dół) i podpiecz 20 minut. Ostudź

4. Pianka: Białka ubij na sztywną pianę. Gdy to nastąpi cały czas miksując na wysokich obrotach dodawaj małymi porcjami cukry.

5. Do piany dodaj proszek budyniowy i ubijaj do momentu jego rozpuszczenia. Gdy to nastąpi cały czas ubijajac wlewaj powoli olej.

6. Na ostudzony spód ciasta wyłóż pianę, na niej ułóż czereśnie –  dziurką do góry. Oraz wyłóż pokrojone w plasterki truskawki. Na wierzch zetrzyj pozostała część kruchego ciasta. Piecz 45 minut w 190 stopniach

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *