Pieczony schab cielęcy z kością

Schab cielęcy z kością. Nie potrzeba tu wielu przypraw, wiele wprawy w gotowaniu. A schab wychodzi soczysty i bardzo smaczny. Dzięki kości schab za bardzo nam się nie skurczy, i staje się soczysty. Pozostałą kość możemy potem wykorzystać na wywar do zupki. Takim mięskiem na pewno zaskoczymy naszych domowników jak i gości. 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

około 1-1.5 kg schab cielęcy z kością

1/4 szkl oleju

1 łyżka majeranku

2 płaskie łyżeczki suszonych pomidorów z chilli

1 płaska łyżeczka soli

odrobina pieprzu czarnego

1/2 łyżeczki mięty suszonej

1 cebula

1 główka czosnku

 

Sposób przygotowania:

1. Schab z wierzchu delikatnie nacinamy. Cały schab smarujemy olejem

2. Schab posypujemy przyprawami. Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinkę ( można tę czynność pominąć), Cebulę i czosnek przecinamy w pół i układamy koło schabu w naczyniu

3. Schab wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (góra-dół) i pieczemy przez około 1 h 25 minut

4. Po upieczeniu delikatnie uchylamy drzwiczki piekarnika.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *