Pieczony kurczak z solanki

Ostatnio przygotowywałam kaczkę z solanki. Wczoraj jednak postanowiłam przygotować kurczaka z solanki – mimo , że mięso z kurczaka jest delikatne. Taki kurczak z solanki po upieczeniu jest niezwykle mięciutki. Mięsko aż się rozpływa w ustach , a skórka jest niezwykle chrupiąca….ach skórka….mogłam sobie tylko na nią popatrzeć i obejść się smakiem bo mój Fifi zjadł całą skórkę z kurczaka 😀 Ma smaki po mnie, bo gdy byłam mała też wyjadałam od każdego skórki 😀 Eh genów nie oszukasz 😀

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

1 kurczak ( u mnie około 1.5kg)

Solanka:

3 litry wody

3 płaskie łyżki soli

2 liście laurowe

3 ziela angielskie

Dodatkowo:

1 łyżka oleju rzepakowego

przyprawa złocisty kurczak

 

Sposób przygotowania:

1. Do garnka wlej wodę i dodaj sól. Całość wymieszaj do rozpuszczenia soli. Dodaj ziele i liście. Włóż kurczaka.

2. Garnek z kurczakiem włóż do lodówki na 12-15 godzin

3. Po tym czasie wyciągnij kurczaka i osusz go ręcznikiem papierowym

4. Osuszonego kurczaka posmaruj olejem i posyp delikatnie przyprawą

5. Kurczaka ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni

6. Kurczaka obracaj co 20 minut.  I piecz go około 120 minut

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *