Pieczone papryki w oleju

Bez nazwy-12Papryka dzięki pieczeniu zyskuje na smaku. Staje się bardziej słodsza. Taka pieczona papryka w oleju idealnie nadaje się na przygotowanie przekąsek czy dipów. Ale zyskujemy nie tylko smaczną paprykę, ale także mocno aromatyczny olej. 

 

 

 

 

 

Składniki:

ok 600 g czerwonej papryki
po 1 płaskiej łyżeczce : oregano, majeranek, tymianek oraz greckiego mixu przypraw do sałatek

4 ząbki czosnku
olej rzepakowy
słoik 0,5 l

 

Sposób przygotowania:

1.
Papryki przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Myjemy osuszamy.
2.
Papryki kroimy w grube plastry, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 195 stopni i pieczemy około 1 godziny
3.
Papryki obieramy ze skóry i studzimy. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
4.
Na dno słoika wlewamy ok 3 – 4 łyżek oleju układamy część czosnku, na to 1/2 papryk , ponownie czosnek oraz paprykę. Na to dodajemy przyprawy. Całość deliaktnie zalewamy olejem. Słoikiem delikatnie potrząsamy by rozprowadzić przyprawy po całym słoiku.
5.
Wedle uznania: pasteryzujemy, studzimy i chowamy do lodówki. Bądź od razu po przyrządzeniu chowamy do lodówki :))

 

 

Bez nazwy-12

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *