Pieczona szynka ze skórą

4Dodatek skóry w szynce sprawia , że po upieczeniu szynka jest niezwykle miękka i soczysta. Idealnie nadaje się na święta czy inne rodzinne uroczystości

 

 

 

 

 

Składniki:

1 szynka wieprzowa ze skóra – 1kg
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka greckiej przyprawy gyros
sól pieprz
gałka muszkatołowa

 

Sposób przygotowania:

1.
Czosnek obieramy i kroimy na cieńsze plasterki

2.
Skórę nakłuwamy ostrym nożem , to powstałych dziur wkładamy po kawałeczku czosnku

3.
Szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy olejem i posypujemy przyprawami. Tak przyrządzoną szynkę wkładamy na całą noc do lodówki

4.
Szynkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra-dół) i pieczemy 35 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni ( także góra-dół) i pieczemy kolejne 35 minut

4 Bez nazwy-1 Bez nazwy-13 Bez nazwy-12

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *