Bez nazwy-12Zaprosiłam moich rodziców na niedzielny obiad. Postanowiłam więc upiec szynkę – bo to szybciutko. Moją szyneczkę zamarynowałam w pysznych domowych olejach aromatyzowanych. Szyneczka leżakowała sobie ponad 12 godzin w zimnej lodóweczce. Po upieczeniu okazało się, że szynka jest niezwykle soczysta a jaka pyszna….z szynki pozostały tylko maleńkie okruszyny…

 

 

 

 

 

Składniki:

ok 1,5 kg szynki wieprzowej „kulki”
po 1 łyżeczce : bazylii , papryki słodkiej mielonej
6 łyżek domowego aromatyzowanego oleju
6 łyżek oleju z pieczonych papryk
2 szczypty soli morskiej świeżo zmielonej

 

Sposób przygotowania:

1.
Szynkę delikatnie nacinamy z wierzchu i po bokach

2.
_DSC5248
Szynkę polewamy olejem aromatyzowanym. Szynkę posypujemy przyprawami a następnie delikatnie polewamy olejem spod papryk.

3.
Szynkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin !!

4.
Po upływie tego czasu z szynki ściągamy folię. Szynkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (funkcja góra-dół) i pieczemy 30 minut, Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy przez 1 godzinę. Szynkę od czasu do czasu polewamy olejem spod szynki

 

 

Bez nazwy-12 Bez nazwy-1 Bez nazwy-13 Bez nazwy-14