Pieczona cielęcina

Uwielbiamy cielęcinę – lecz rzadko gości na naszym stole ponieważ jest droga, trudno znaleźć dobrej jakości mięso cielęce  no i jest trudna w przygotowaniu. Jednak gdy już uda się ją kupić najczęściej piekę ją wolniutko w rękawie w piekarniku. Wychodzi soczysta i pyszna. 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

1 kg kawałek cielęciny

Marynata:

4 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżka słodkiej papryki wędzonej

1 ząbek czosnku posiekanego

sól, pieprz czarny grubo mielony

2 łyżeczki ziół prowansalskich

 

Sposób przygotowania:

1. Marynata: Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą . Marynatą nacieramy mięso.

2. Mięsko przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy na 24 godziny do lodówki

3. Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia i zawiązujemy. Układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 Stopni i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 i pieczemy przez 90 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *