Pyszne połączenie schabu, boczku i cukinii. Moi meżczyźni sie zajadali aż miło . A i ja także 🙂 Kupiłam w lidlu schab w kawałkach ale , że staram sie nie jeść smażonego postanowiłam zrobić coś innego. W zamrażalce znalazłam boczek wedzony, w lodówce cukinie i siup pomysł wpadł do głowy. Pomysł MNIAM !!
Składniki:
8-10 plastrów schabu
plastry boczku wedzonego
1/2 cukinii żółtej
Przyprawy:
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki wedzonej
1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
1/3 płaska łyżeczka kminku mielonego
1/3 łyżeczki rozmarynu
Sposób przygotowania:
1. Przyprawy mieszamy ze sobą tworząc mieszanke
2. Plastry schabu lekko rozbijamy tłuczkiem i posypujemy z obydwóch stron mieszanką przypraw.
3. Boczek i cukinie kroimy w plastry
4. Tworząc wieżyczke układamy : schab, boczek , cukinia, schab, boczek cukinia i tak do wyczerpania składników. Związujemy nitką
5. Wieże układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy około 2/3 szkl wody i pieczemy około 45-55 minut w 180 stopiach (góra-dół) obracając co 20 minut
Super ale boczek niekoniecznie
Każdy ma swoje smaki 🙂 Boczek jest dla podsycenia smaku i by schab nie był za suchy. Pozdrawiam Mile