Pieczeń schabowo-boczkowa z cukinią

Pyszne połączenie schabu, boczku i cukinii. Moi meżczyźni sie zajadali aż miło . A i ja także 🙂 Kupiłam w lidlu schab w kawałkach ale , że staram sie nie jeść smażonego postanowiłam zrobić coś innego. W zamrażalce znalazłam boczek wedzony, w lodówce cukinie i siup pomysł wpadł do głowy. Pomysł MNIAM !!

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

8-10 plastrów schabu

plastry boczku wedzonego

1/2 cukinii żółtej

Przyprawy:
1/2 łyżeczki soli

1/3 łyżeczki pieprzu

1 czubata łyżeczka słodkiej papryki wedzonej

1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego

1/3 płaska łyżeczka kminku mielonego

1/3 łyżeczki rozmarynu

 

Sposób przygotowania:

1.  Przyprawy mieszamy ze sobą tworząc mieszanke

2. Plastry schabu lekko rozbijamy tłuczkiem i posypujemy z obydwóch stron mieszanką przypraw.

3. Boczek i cukinie kroimy w plastry

4. Tworząc wieżyczke układamy : schab, boczek , cukinia, schab, boczek cukinia i tak do wyczerpania składników. Związujemy nitką

5. Wieże układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy około 2/3 szkl wody i pieczemy około 45-55 minut w 180 stopiach (góra-dół) obracając co 20 minut

 

2 thoughts on “Pieczeń schabowo-boczkowa z cukinią

    1. Każdy ma swoje smaki 🙂 Boczek jest dla podsycenia smaku i by schab nie był za suchy. Pozdrawiam Mile

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *