Pełnoziarnisty Angel Cake

Zdrowsza wersja angel cake z borówkami . Do smaku mąki pełnoziarnistej trzeba sie przyzwyczaić – ja to zrobiłam dlatego kocham takie ciacha .

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

12 białek

300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 1850

200g  ksylitolu

150g masła

2 łyżeczki cukru wanilinowego

1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia

400g borówki amerykańskiej

 

Sposób przygotowania:

1. Masło roztapiamy w rondelku

2. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy partiami ksylitol.

3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, po jednej łyżce dodawać do ubitych białek, mieszając delikatnie szpatułką do połączenia się składników

4. Do masy dodać ostudzone masło i delikatnie wymieszać

5. Formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia

6. Borówki opruszamy około 2 łyżeczkami mąki.

7. Wylewamy cześć ciasta wykładamy połowe borówek, wylewamy ciasto i wykładamy reszte borówek

8. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 50 minut – do suchego patyczka

9. Po ostudzeniu posypujemy obficie cukrem pudrem

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *