Zdrowsza wersja angel cake z borówkami . Do smaku mąki pełnoziarnistej trzeba sie przyzwyczaić – ja to zrobiłam dlatego kocham takie ciacha .
Składniki:
12 białek
300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 1850
200g ksylitolu
150g masła
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
400g borówki amerykańskiej
Sposób przygotowania:
1. Masło roztapiamy w rondelku
2. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy partiami ksylitol.
3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, po jednej łyżce dodawać do ubitych białek, mieszając delikatnie szpatułką do połączenia się składników
4. Do masy dodać ostudzone masło i delikatnie wymieszać
5. Formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia
6. Borówki opruszamy około 2 łyżeczkami mąki.
7. Wylewamy cześć ciasta wykładamy połowe borówek, wylewamy ciasto i wykładamy reszte borówek
8. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 50 minut – do suchego patyczka
9. Po ostudzeniu posypujemy obficie cukrem pudrem