Pełnoziarniste bułki poznańskie na podmłodzie

Przyszedł czas , że muszę sama piec dla siebie pieczywo. Nie znalazłam w moim mieście zdrowego i odpowiedniego pieczywa dla diabetyków. Każdy jeden ma w sobie cukier, karmel , maltodekstrozę itd.. I mąki nie odpowiednie o niskim typie. Ale wiecie co – i dobrze 🙂 Przynajmniej teraz rozkoszuje się pysznym pieczywem …:-)  W piekarni takiego się nie kupi. Do przygotowania tych bułeczek musicie poświęcić trochę czasu – robi się je szybko , lecz podmłoda i ciasto właściwe ma długi czas leżaczkowania.To jak skusicie się na pyszne bułeczki? Może przygotujecie je na jutro na rodzinne śniadanko od święta ?

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Podmłoda:

2 g świeżych drożdży

170 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1850

200 ml cieplej wody

Ciasto właściwe:

cała podmłoda

10 g świeżych drożdży

350 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1850

200 ml cieplej wody

1 łyżeczka soli

 

Sposób przygotowania:

1. Podmłoda :  w średniej misce rozpuść drożdże w cieplej wodzie, dodaj mąkę i wymieszaj łyżką

2. Przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej

3. Ciasto właściwe : drożdże rozpuść w cieplej wodzie. Dolej mieszaninę do podmłody, dodaj mąkę i sól. Wyrabiaj kilka minut na wysypanym mąką blacie lub stolnicy na gładkie, sprężyste ciasto.

4. Uformuj kulę i odłóż z powrotem do miski. Odstaw do wyrastania na około 2 godziny w temperaturze pokojowej lub godzinę w ciepłe. Ciasto powinno przynajmniej podwoić swoją objętość.

5. Wyrośnięte ciasto podziel na 9 równych części. Z każdej części formuj kulki, układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę lekko spłaszcz i za pomocą drewnianego patyczka podziel na środku na dwie części, dociskając prawie do samego spodu.Odstaw do wyrastania na 30-40 minut.

6. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni, bez termoobiegu. Wstaw blachę z bułkami wraz z niewielkim naczyniem żaroodpornym wypełnionym zimną wodą – dzięki temu w piekarniku wytworzy się para, która sprawi, że bułeczki będą miały rumianą, chrupiącą skórkę. Piecz ok. 15 minut. Studź na kratce.

 

2 thoughts on “Pełnoziarniste bułki poznańskie na podmłodzie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *