Przyszedł czas , że muszę sama piec dla siebie pieczywo. Nie znalazłam w moim mieście zdrowego i odpowiedniego pieczywa dla diabetyków. Każdy jeden ma w sobie cukier, karmel , maltodekstrozę itd.. I mąki nie odpowiednie o niskim typie. Ale wiecie co – i dobrze 🙂 Przynajmniej teraz rozkoszuje się pysznym pieczywem …:-) W piekarni takiego się nie kupi. Do przygotowania tych bułeczek musicie poświęcić trochę czasu – robi się je szybko , lecz podmłoda i ciasto właściwe ma długi czas leżaczkowania.To jak skusicie się na pyszne bułeczki? Może przygotujecie je na jutro na rodzinne śniadanko od święta ?
Składniki:
Podmłoda:
2 g świeżych drożdży
170 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1850
200 ml cieplej wody
Ciasto właściwe:
cała podmłoda
10 g świeżych drożdży
350 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1850
200 ml cieplej wody
1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
1. Podmłoda : w średniej misce rozpuść drożdże w cieplej wodzie, dodaj mąkę i wymieszaj łyżką
2. Przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej
3. Ciasto właściwe : drożdże rozpuść w cieplej wodzie. Dolej mieszaninę do podmłody, dodaj mąkę i sól. Wyrabiaj kilka minut na wysypanym mąką blacie lub stolnicy na gładkie, sprężyste ciasto.
4. Uformuj kulę i odłóż z powrotem do miski. Odstaw do wyrastania na około 2 godziny w temperaturze pokojowej lub godzinę w ciepłe. Ciasto powinno przynajmniej podwoić swoją objętość.
5. Wyrośnięte ciasto podziel na 9 równych części. Z każdej części formuj kulki, układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę lekko spłaszcz i za pomocą drewnianego patyczka podziel na środku na dwie części, dociskając prawie do samego spodu.Odstaw do wyrastania na 30-40 minut.
6. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni, bez termoobiegu. Wstaw blachę z bułkami wraz z niewielkim naczyniem żaroodpornym wypełnionym zimną wodą – dzięki temu w piekarniku wytworzy się para, która sprawi, że bułeczki będą miały rumianą, chrupiącą skórkę. Piecz ok. 15 minut. Studź na kratce.
Mniam, pyszne takie domowe bułeczki 🙂
też uwielbiam domowe pieczywo 😉