Kolejna odsłona mojej wersji Pavlowej . Tym razem truskawkowa – truskawkowa beza, masa truskawkowa i truskawki mmmm… Taką pavlową przygotowałam mojemu Tatusiowi z Okazji Dnia Taty 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Beza:

4 duże białka

220 g cukru

2 łyżki cukru waniliowego

1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka soku z cytryny

30 g truskawek liofilizowanych

Krem:

500 ml śmietanki kremówki

4 łyżki cukru pudru

2 galaretki truskawkowe + 1 szkl wrzątku

Dodatkowo:

500 g truskawek

 

Sposób przygotowania:

1. Truskawki liofilizowane zmiksuj na proszek

2. Beza: Białka w temperaturze pokojowej ubijamy do momentu aż się delikatnie spienią. Tera cały czas miksując dodajemy po łyżce cukru ? miksujemy tak długo aż cukier się dobrze wmiesza.

3. Gdy ubita piana będzię lśniąca i gęsta a cukier nie będzie wyczuwalny pod palcami dodajemy mąką i proszek z truskawek oraz sok z cytryny i miksujemy do połączenia składników.

4. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg (mój ma 20 cm średnicy) i odwracamy papier zarysowaną stroną do spodu. Wykładamy pianę na przygotowany papier i rozsmarowujemy szpatułką.W środku bezy formujemy zagłębienie, wyrównujemy boki szpatułką.

5. Wkładamy bezę do nagrzanego piekarnika(150stopni) i od razu zmniejszamy temperaturę na 120 stopni. Pieczemy przez 1h20 min. Zmniejszamy temperaturę na 100 stopni i suszymy około 1h 40 min godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bezę do wystudzenia ? najlepiej na całą noc.

6. Masa: Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. I odstawiamy.

7. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy dodając do niej cukier puder. Pod koniec ubijania dodajemy stężałą galaretkę. I miskujemy by z galaretki powstały kryształki

8. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy masę delikatnie na bezę.

9. Truskawki kroimy w plastry i ozdabiamy nimi ciasto