Moja pierwsza w życiu Pavlova – lecz oczywiście lekko zmodyfikowana – jest kakaowa , wypełniłam ją kremem kakaowym z budyniu i ozdobiłam malinami i borówkami. Wyszło bardzo smacznie – a mamie – bo to dla Niej z okazji Dnia Mamy smakowało najbardziej . Przepisem na bezę inspirowałam się stroną : http://ciastkozercy.pl/pavlova/

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Beza:

4 duże białka

220 g cukru

2 łyżki cukru waniliowego

1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka soku z cytryny

2 łyżeczki kakao

Krem :

1 budyń czekoladowy

125 g margaryny

4 łyżi cukru

400 ml mleka

Dodatkowo :

80 g malin

80 g borówek

 

Sposób przygotowania:

1. Beza: Białka w temperaturze pokojowej ubijamy do momentu aż się delikatnie spienią. Tera cały czas miksując dodajemy po łyżce cukru – miksujemy tak długo aż cukier się dobrze wmiesza.

2. Gdy ubita piana będzię lśniąca i gęsta a cukier nie będzie wyczuwalny pod palcami dodajemy mąką i kakao oraz sok z cytryny i miksujemy do połączenia składników.

3. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg (mój ma 20 cm średnicy) i odwracamy papier zarysowaną stroną do spodu. Wykładamy pianę na przygotowany papier i rozsmarowujemy szpatułką.W środku bezy formujemy zagłębienie, wyrównujemy boki szpatułką.

4. Wkładamy bezę do nagrzanego piekarnika(150stopni) i od razu zmniejszamy temperaturę na 120 stopni. Pieczemy przez godzinę. Zmniejszamy temperaturę na 100 stopni i suszymy około 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bezę do wystudzenia ? najlepiej na całą noc.

5. Krem : Budyń gotujemy według instrukcji na opakowaniu w 400 ml mleka i studzimy

6. Margarynę lekko zmiksuj i stopniowo dodawaj dobrze ostudzony budyń. Miksuj do momentu całkowitego połączenia składników.

7. Krem przekładamy do szprycy i wykładamy go na bezę. Całość dekorujemy owocami