Pasztet z grzybami

Pasztet drobiowy ( z mięsa z kurczaka i indyka) z wkładką z suszonych grzybów. Pasztet wygląda dość oryginalnie i świetnie smakuje. Będzie wspaniałą ozdobą świątecznego stołu. Rodzina i goście będą zachwyceni. I co najważniejsze pasztet powstał z mięsa z rosołku 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Mięso z rosołu bez skóry( jedna golonka z indyka, 1 1/2 udka z kurczaka)

około 400-500 g mrożonych grzybów

1 jajko

1 średnia cebula

1 łaska łyżeczka soli, 1/2 łyżeczka pieprzu, 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, 1 łyżeczka suszonej cebuli, 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku

1 łyżka oleju rzepakowego

1 bułka namoczona w wodzie

 

Sposób przygotowania:

1. Grzyby rozmrażamy i kroimy w plasterki

2. Cebulę obieramy i kroimy w średnią kostkę , i smażymy na 1 łyżce masła. Po około 2 minutach dodajemy grzyby i smażymy od czasu do czasu mieszając do momentu aż odparuje wodą spod grzybów. Przyprawiamy. Mieszamy studzimy

3. Mięso oddzielamy od kości, wrzucamy do malaksera , dodajemy jajko, bułkę ,olej  i przyprawy. całość miksujemy.

4. Keksówkę smarujemy olejem, wykładamy 1/2 masy mięsnej na to 2/3 grzybów, 1/2 mięsa i pozostałe grzyby. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni. Pieczemy około 50 minut

 

1 thought on “Pasztet z grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *