Parzone ciasto ptysiowe – przepis podstawowy

Sprawdzony i niezawodny przepis na parzone ciasto ptysiowe. 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

125 g masła

1 szklanka wody

1 szklanka mąki

5 małych lub średnich jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Sposób przygotowania:

1. Masło roztopić w garnku, dodać wodę i zagotować. Wsypać mąkę i przez chwilę ucierać drewnianą łyżką aż powstanie gęsta i gładka masa.

2. Przełożyć do miski i ostudzić. Dodać jajka, proszek do pieczenia, całość zmiksować na gładką masę.

3. Ciasto możemy wykorzysta do przygotowania : ptysi , karpatki , groszku ptysiowego itd 🙂 Ciasto pieczemy zawsze w 200 stopniach (góra-dół) przez około 25 minut

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *